Başlamak İsteyenler İçin | STARDOM Rehberi 2023

 

Hazırlayan: Centria 

2019'da Bushiroad'ın (NJPW'in Şu anki sahibi) şirketi satın almasıyla, her geçen gün büyüyen World Wonder Ring Stardom veya daha çok bilinen adıyla Stardom şirketi en son Mercedes Mone (Sasha Banks) transferiyle uluslararası anlamda da ün kazanmış ve batılı hayranların da ilgisini çekmiştir. Peki nedir Stardom? Nereden izlenir? Ve güreşçileri kimlerdir? Gibi sorularınız varsa hiç merak etmeyin hepsinin cevabı bu yazıda.

Nedir Bu Stardom?



Stardom açıklaması en temel haliyle bir Joshi Puroresu (Japon kadın güreşi) şirketidir. 2011 yılında kurulan şirket  şu anda sadece kadınlardan oluşan dünyanın en büyük güreş şirketidir. Batı'daki kadın güreşinin aksine bu ülkedeki ve de haliyle bu şirketteki karşılaşmalar fiziksel olarak daha zorlayıcı ve üst seviye olmasıyla bilinir. Stardom şirketi hem joshi hem de puroresu tarihinin her zaman içinde yer alan idol kültürünü, köklerinde barındırmaktadır. Promosyon bu idol konsepti üzerine domeninin önde gelen gravure yıldızlarından Yuzuki Aikawa'yı şirketin merkezine yerleştirmiştir. Yuzuki Aikawa (Yuzupon) modern idol kültürünü temsil ederken, Nanae Takahashi (90'larda efsanevi promosyon AJW'de kariyerine başlamış başarılı veteran) ise geleneksel joshi mirasının devamını temsil etmektedir. Japonya popüler ve alt kültür tarihleri boyunca büyük rol oynayan idol konseptinin güreş üzerindeki genel etkisini gelecekte daha detaylı bir yazıda inceliyor olacağız.

Nereden İzlenir?


Promosyonu takip etmenin en iyi yolu, yayın hizmetleri Stardom World'e abone olmaktır. Bu size 920 Yen'e patlayacaktır (Şu anki kur ile 134₺ yani) Ve çoğu Japon yayın sitesinde olduğu gibi ne zaman abone olursanız olun, her ayın ilk günü sizden fatura kesiyorlar, buna dikkat edin. Çoğu şovda spikerler yok, ancak her promo İngilizce altyazılı olduğundan, herkesi tanıdıktan sonra hikayeleri gayet iyi takip edebilirsiniz. Ancak bu şovların canlı yayınlanmadığı, bunun yerine şovlarının tamamını birkaç gün içerisinde yükledikleri anlamına geliyor.

Düzenli olarak canlı yayınlanan tek şovları, ayrı olarak satılan ancak üç ve ya dört gün sonra Stardom World'e yüklenen ppv'leridir. Her ay en az bir ppv yapıyorlar ve bazılarında İngilizce spikerler bile var


Şirketi izlemenin başak bir yolu da YouTube kanallarında geçmiş şovların önemli anlarından oluşan We Are Stardom bölümlerini izlemektir. Çok geç yükledikleri için şirketi takip etmenin en iyi yolu değil, ancak son birkaç yılın önemli olaylarını öğrenmek ve ya Stardom World almadan önce ne yaptıklarına göz atmak istiyorsanız, bu çok iyi bir seçenek


İllegal olarakta izlemek mümkün elbette. Ufak bir araştırmayla nerelerden izleyeceğinizi bulabilirsiniz.

Pekala, Stardom'un ne olduğunu ve nerelerden izlenebileceğini öğrendiğimize göre sıra şimdi Stable'ları ve Güreşçileri tanımada:

Stars


2018'de Stardom'un ilk Draft'ında kurulan Stars, kuruluşundan beri şirketin ana babyface stable'ı olmuştur. Mayu Iwatani stable'ın ilk ve şu anki lideri olmakla beraber aynı zamanda stable'ın mentörlüğünü de yapmaktadır.

Mayu Iwatani


Stardom takip edipte Mayu Iwatani'yi sevmeyen, O’na saygı duymayan yoktur herhalde. Şirketin ilk şovundan beri güreşen Mayu şirketin ikonu olmuştur. Tüm zamanların en iyi kadın güreşçilerinden biri olarak gösterilen Mayu, kendisinin dediğine göre kariyerinin son zamanlarında. Hala Mayu'yu canlı izleme şansınız varken bunu kesinlikle kaçırmamalısınız.

Hazuki


2019'taki emekliliğinin ardından Hazuki 2021 yılında hem şirkete hem de güreşe geri dönmüştür. Hazuki Io Shirai'nin öğrencisi olmaktan Kagetsu'nun yardımcısı olmaya kadar birçok Stardom efsanesinin yanında uzun bir yolculuk geçirdi. Bu günlerde Stars'ta kendine yeni bir yol çiziyor. Her zaman promosyonun umutlar bağladığı bir güreşçi olarak ayrılışı Katsuyori Shibata - NJPW ilişkisini hatırlatmaktadır.

Koguma


2013 yılında güreşe başlayan Koguma 2015'te emekli olmuştur. Fakat o da stable arkadaşı ve takım partneri Hazuki gibi 2021 yılında şirkete ve güreşe geri dönmüştür. Kariyerinin ilk bölümü kısa sürmüş olsa da Io Shirai gibi döneminin en önemli güreşçilerini yenmiş ve promosyonda iz bırakmıştır. Koguma fiziğine göre şaşırtıcı bir şekilde hızlıdır. Hız ve kuvvetin birleşimi olan Koguma bu zamanlarda High Speed divizyonuna renk katıyor. 

Saya Iida


Şirketteki en kısa (145 cm) ama en agresif güreşçidir. Onun boyunda birinin powerhouse olduğunu söylemek garip ama gerçek bu. Güreşteki idollerinin Shibata ve Ishii olduğunu söylersem şaşırmazsınız herhalde. Saya kavgada her şeyini veren ve asla geri adım atmayan bir güreşçidir.

Momo Kohgo


Güreşe başka bir joshi promosyonu olan Actwres girl'Z'de başlayan Momo, 2020 yılında yine başka bir joshi promosyonu olan Ice Ribbon'la eğitim için Meksika'ya gitti. 2022 yılında şirkete ve Stars'a katılan Momo, lowcarder görevi görüyor.

Hanan


18 yaşında olan Hanan. Şirketteki güreşçilerden Hina ve Rina'nın ablasıdır. Mayu Iwatani tarafından Stars'ın yeni lideri olarak bahsedilen Hanan, Stardom’ın büyük umutlar beslediği bir yatırım. Kardeşleriyle benzer stilde güreşen Hanan şu anlık sadece gülen bir babyface. Fakat kariyerinin bir sonraki dönemleri için önemli olan adımları atmaya başladı bile.

Queen's Quest



Io Shirai tarafından kurulan Queen's Quest şirketin en eski ikinci stable'ıdır. Şu an Utami Hayashishita önderliğinde olan Queen's Quest bünyesinde birçok yetenekli isim barındırıyor.

Utami Hayashishita


Eskiden ''Stardom'un super çaylağı'' olarak anılan Utami, sadece gelecek vaat eden bir güreşçi olmayı geçti ve günümüzün en iyi kadın güreşçilerinden biri haline geldi. 2021 Haziranın'da Syuri ile olan maçıyla birçok insanın Stardom'u duymasını sağlamış ve promosyonun uluslararası sahnedeki farkındalığını yükseltmişlerdir. Kendisi ayrıca tarihin en iyi World of Stardom yani kırmızı kemer reign’lerinden birisine sahiptir. 

AZM(Azumi)


20 Yaşında olan AZM'in yaşı sizi yanıltmasın, aslında şirketin en tecrübeli güreşçilerinden biri ve hayatının yarısını güreşle geçirdi. ''Ringlerde büyüdü'' cümlesini tam anlamıyla karşılayan AZM 11 yaşından beri güreşiyor. Şu anki High Speed şampiyonumuz AZM bu kemeri 1 yıldan uzun süredir tutuyor ve yıllardır High Speed divizyonunu domine ediyor

Saya Kamitani


Kota Ibushi'yi her anlamda örnek alan Saya. 4 yıllık kariyerinde şimdiden Stardom'un en güvendiği main eventer'lardan. Şu anda izleyebileceğiniz en iyi highflyer'dan biri olan Saya aynı zaman da şu anki Wonder Of Stardom şampiyonumuz. Bu kemeri hem en uzun tutan hem de en çok savunma yapan kişi olmakla beraber bu kemerde kırılmayacak rekor bırakmamıştır.

Hina


16 Yaşında olan Hina, hala çocuk olduğu için açılış maçlarına çıkmakla kariyerini sürdürmektedir. Hala bir öğrenci olan Hina aynı zamanda Judo ile ilgileniyor.

Lady C


Joshi güreşinin en uzunlarından olan Lady C (177 cm) güreşe atılmadan önce bir öğretmendi. İlk yılında çok büyük bir yenilgi serisi gören Lady C için ilk galibiyetinden sonra da işler çok iyiye gitmedi. Ancak Queen's Quest'e katılmasıyla beraber çok daha iyi günler göreceğine eminiz.

Miyu Amasaki


Stable'ın en yeni üyesi  ve şirketin super çaylağı Miyu, debut’sunu ilk New Blood şovunda Utami'ye karşı maça çıkarak yaptı. O maçtan beri stable'ın üyesi olan Miyu'nun hala başarısı olmasa da sosyal medyada büyük bir kitle topladı.

Oedo Tai



Hana Kimura'nın annesi Kyoko Kimura tarafından kurulan stable'ın şirketin en eski grubudur. Oldukça uzun ve dolu bir tarihi olan Oedo Tai bu günlerde Natsuko Tora önderliğinde şirketin ana heel stable'ığını üstleniyor.

Natsuko Tora


2019'a kadar babyface olan Tora, 2019'ta Oedo Tai'ye katıldı ve Kagetsu ile Hazuki'nin emekliliğinden ardından stable'In yeni lideri oldu. Bu onun için kolay olmadı çünkü stable ile iligli her şeyi değiştirmeye karar verdi ve bunun seyirciler tarafından kabul edilmesi zaman aldı.

Saki Kashima


2011 yılında güreşe başlayan Saki 2014 yılında emekli oldu, Şirkete ve güreşe 2018'de Mayu Iwatani sayesinde dönen Saki, bir süre Mayu'nun yanında face olarak güreşti. Ancak 2020 yılında Mayu'ya ihanet ederek Oedo Tai'ye katıldı. Saki çok güçlü ve ya çok hızlı bir güreşçi değil fakat şirketin main eventer'larını bile yenebilecek kurnazlığa sahip.

Rina


Hina'nın ikizi Rina, Hana Kimura onu Tokyo Cyber Squad'a alana kadar güreşçi hayatı sıradan çaylak gençler gibiydi. Hana'ya olan hayranlığından ötürü ona ''mini Hana'' dendi. Bugünlerde ise Hana'nın finisherlarından birini ve Hana'nın Oedo Tai'de kullandığı makyajı kullanıyor. Ancak o tribute gösterisinden daha fazlasına sahip, ve kendi karakteri var. Stili diğer kardeşlerinden pek farklı değil, judo'ya dayanıyor. Ve tüm normal gençler gibi, kendi başına bir şeyler yapmak için fazla şansı olmadı. Ancak bu arkadaşlarıyla beraber birkaç büyük maçta yer almadığı anlamına gelmiyor.

Ruaka


18 Yaşında olan Ruaka, tıpkı AZM gibi yaşına göre fazla tecrübeli isimlerden. Sadece Ruaka'nın gelişimi daha yavaş oldu ve Oedo Tai'nin bir numaralı powerhouse güreşçisi olması dışında pek bir şey görmedik.

Fukigen Death


Kaori Yoneyama, (bunu kimseye söylemeyin) Fukigen Death karakterini canlandıran güreşçi, Stardom'un ve bütün Joshi güreşinin en deneyimli ve en başarılı güreşçilerden birisidir. 40 yaşında olan Fukigen hala kariyerine yeni şeyler göstererek devam ediyor. Şu zamanlarda Fukigen, Oedo Tai'nin maskotluğunu yapıyor ve şirketin eğlence tarafını taşıyor. High Speed divizyonunda güreşen Fukigen, sadece hızıyla değil akıl oyunlarıyla da gençlere ve rakiplerine korku salıyor.

Starlight Kid


Mayu Iwatani'nin öğrencisi olan Kid, kariyerinin uzun bir bölümünü babyface olarak geçirdi. 2021 yılında ustası Mayu Iwatani'ye ihanet ederek artık onun bir gölgesi olmayacağını söyledi ve Oedo Tai ile yeni bir yola çıktı. Highflyer stilinin en iyilerinden olan Kid, AZM ile beraber High Speed divizyonun en iyilerinden. Kendisi ayrıca hem Stardom’ı yakından takip eden hem de yeni ilgilenen güreş hayranlarının en sevdiği güreşçilerden birisidir.

Momo Watanabe


Bir zamanlar Io Shirai'nin varisi olarak görülen ve Io şirketten ayrıldıktan sonra Queen's Quest'in liderliğini yapan Momo şu anda kariyerinin hiç olmadığı bir noktasında. 2019'ta rekor saltanatı olan Wonder of Stardom şampiyonluğunu kaybettikten sonra işler onun için pek iyi gitmedi. Galibiyetlerden çok mağlubiyet gören Momo, 2021'in sonlarında lideri olduğu Queen's Quest'e ihanet ederek Oedo Tai'ye katıldı. 

Donna del Mondo


Anlamı ''Dünyanın Kadınları'' olan DDM, Giulia tarafından 2020'de kurulmuştur. Şirketin son 3 yılına damga vuran ve tamamıyla şirkete dışardan gelen outsiderlar tarafından oluşan stable, kurulduğu andan itibaren promosyonun yörüngesini değiştiren en önemli faktörlerden birisi olmuştur.

Giulia


Debut’sunu başka bir Joshi promosyonu Ice Ribbon'da yapan Giulia, Bushiroad döneminin en tartışmalı hamlesiyle şirketini terk ederek Stardom’a geçmiştir. 2019'un sonlarında büyük olaylarla Stardom'a gelen Giulia, şirkete ilk ayak bastığı andan beri yönetimin göz bebeklerinden birisi olmuştur. Bu denli kısa sürede sayısız başarı kazanan Giulia şu an ise World Of Stardom şampiyonu.

Maika


Debut’sunu yaptığı promosyon olan JTO'da, 2020 yılında Utami Hayashishita'ya karşı Future Of Stardom şampiyonluğu maçı ile dikkatleri çeken Maika, karşılaşma sonrasında Giulia tarafından stable'ın ilk üyesi olarak alındı. Şirketteki ilk anlarından beri Giulia ve DDM'in yanında olan Maika, teknik ve powerhouse güreşinin karışımı olan ring içiyle her geçen gün daha iyi olmaya devam ediyor.

Himeka


Şirketteki birkaç isim gibi başka bir Joshi promosyonu olan Actwres Girl'Z'den çıkma olan Himeka, şirketin en büyük powerhouse'larından birisi. Çok sert lariat ve powerbomblar'ı olan Himeka, geçtiğimiz aylarda emekli olacağını duyurdu. Son maçında stable arkadaşı ve takım partneri olan Maika'ya karşı çıkmak istiyor. Kendisinin son zamanlarını izlemenizi tavsiye ederim.

Thekla


Güreşe Almanya'da başlayan Thekla, şirketin nadir gaijin (Japon olmayan) güreşçilerinden birisi. Japonya'da güreşmeye 2019'ta başlayan Thekla hızlı ve güçlü olduğu kadar bir o kadar da karizmatiktir. 2022'de Giulia tarafından DDM'e ve şirkete alınmıştır.

Mai Sakurai


Güreşe Actwres Girl'Z'de başlayan Mai kariyerinin ikinci yılında Stardom'a katıldı. Çaylaklık yıllarının ve Stardom kariyerinin başlarında başka bir stable'ı olan Cosmic Angels'ta geçiren Mai, daha ciddi bir kariyer yolu için Cosmic Angels'tan ayrıldı. 2022 yılında DDM'e, Giulia'nın öğrencisi olarak katıldı. Kariyer adımlarını yeni yeni tırmanan Mai, DDM sayesinde adeta evrim geçirdi.

God's Eye


2022 Yılında dönemin World Of Stardom şampiyonu Syuri tarafından kurulan God's Eye, bünyesinde teknik ve shooter tarzının en iyi güreşçilerini kapsadığı gibi gelecek vaat eden güreşçiler de barındırıyor.

Syuri


Bir önceki World Of Stardom şampiyonumuz Syuri, aslında güreşe 2008 yılında başladı. Uzun süre birçok şirkette güreşen Syuri bağımsız şirketlerin yıldızı oldu. Aynı zamanda MMA dövüşçüsü olan Syuri ,2017 yılında sporun en büyük sahnesi olan UFC'ye katıldı ve güreşe bir yıl ara verdi. 2020'de Stardom'a ve DDM'e katıldı. 2021'in sonunda Utami Hayashishita'yı yenerek yeni World Of Stardom şampiyonu olan Syuri, şampiyon olmasına rağmen grupta hak ettiği değeri görmediğini düşündü ve 2022 Şubat ayında grubunun lideri Giulia'yı yendikten sonra, God's Eye'i kurarak kendine yeni bir yol çizdi.

Ami Sourei 


Şu anki Future of Stardom şampiyonumuz olan Ami Sourei. Kariyerine 2020 yılında Actwres Girl'Z'de başladı. Kariyerinin ikinci yılında Syuri'ye karşı Stardom'da debut yaptı. Stable ilk kurulduğu gün Syuri tarafından gruba alındı ve God's Eye'in ilk üyesi oldu.

MIRAI


Güreşe 2019 yılında Stardom'un en büyük rakiplerinden biri olan Tokyo Joshi Pro Wrestling'te başlayan MIRAI, Tokyo Joshi'nin en büyük gelecek vaat eden güreşçilerinden birisiydi. 2022'in başında eski stable arkadaşı Thekla gibi Giulia tarafından hem şirkete hem DDM'e katılmıştır. 2022 Mayıs Ayında Syuri'nin Ami Sourei'yi yendiği maçtan sonra gelip, DDM'den ayrıldığını ve Syuri'nin yeni kurduğu God's Eye grubuna katıldığını açıklamıştır.

Konami



Teknik güreşin en iyilerinden olan Konami, grubun ve şirketin part timer güreşçilerinden birisi. Kana'nın (WWE'deki Asuka) öğrencisi olan Konami güreş kariyerine 2014 yılında başladı. Çok kısa bir sürede bağımsız sahnelerde tanınan Konami, 2016'da Stardom'a katıldı. 2021'e kadar Stardom'da aralıksız güreşen Konami, yılın sonunda güreşe ara vereceğini duyurdu. 2022'den beri part timer olan Konami, artık sadece ayda birkaç maç için God's Eye'in yanında takım maçlarına çıkıyor.

Tomoka Inaba



Güreşe şu anda da şampiyonu olduğu JTO'da başlayan Inaba, bağımsız arenaların yıldızı ve en çok gelecek vaat eden güreşçilerden birisi. Stardom kariyerine 2022 yılında şirketin genç ve freelancer'lara şans verdiği New Blood şovlarının birisinde başlayan Inaba, bir süre sadece New Blood şovlarında yer aldı. Bir New Blood şovunda God's Eye'ı, Oedo Tai'nin saldırısından kurtardıktan sonra Syuri tarafından gruba alınan Inaba'nın hala bir Stardom kontratı olmadığı için genelde açılış maçlarında ve ya takım maçlarında güreşiyor.

Nanami



16 Yaşında olan Nanami, güreş kariyerine 2019'ta en büyük Joshi efsanelerinden biri olan Jaguar Yokota'ya karşı mağlup olarak başladı. Kariyerinin başlarında birçok yetenekli ve efsane güreşçi ile maça çıkan Nanami, ilk Stardom görünüşünü bir New Blood şovunda yaptı. Ertesi günlerdeki New Blood şovlarından birinde Syuri tarafından gruba alındı. Başka bir joshi şirketi olan World Woman Pro Wrestling Diana'nın güreşçisi olan Nanami, şimdilik sadece New Blood şovlarında güreşiyor.

Cosmic Angels



Tam Nakano'nun önderliğinde olan, şirketin idol kültürünü en çok yansıtan ve içinde birçok mini stable barındıran Cosmic Angels, oldukça popular bir oluşum. Genelde başarı elde etmekten çok dramatik hikayeleriyle fanların sevgisini kazanan Cosmic Angels, birçok karizmatik güreşçisi ile de şirketin en çok ürün sattıran stable'ı.

Tam Nakano


Güreşe 2015 yılında başka bir Joshi şirketi olan Actwres Girl'Z'de idol dansçı olarak başlayan Tam, bir süre güreş eğitim aldıktan sonra 2016'ta tam anlamıyla güreşçi kariyerine başladı. Kariyerinin ikinci yılında Stardom'a katılan Tam, şirketin en uzun ve en köklü Stardom kariyerlerinden birine sahip. Tam yaşattığı duygularla ring içinde görebileceğiniz en iyi hikaye anlatıcılarından birisi.

Unagi Sayaka*


Güreş kariyerine Stardom'un en büyük rakip şirketlerinden biri olan Tokyo Joshi Pro Wrestling'de başlayan Unagi, kariyer başlangıcı çok geçmeden Stardom'a katılmış ve Cosmic Angels'ın kurucu üyelerinden birisi olmuştur. Ring içi yeteneklerinin aksine karziması ve hareketleriyle bu eksiğini kapatan Unagi, 2022 yılında şirketten ayrıldı. Bu günlerde bağımsız olarak birçok puroresu şirketinde görünen Unagi'nin kariyerindeki bir sonraki adımı büyük bir merak konusu.

Waka Tsukiyama


Güreşe Actwres Girl'Zde başlayan Waka, aslında görebileceğiniz en büyük underdog hikayelerinden birisine sahip. 2021'de Stardom'a katılan Waka, hem Stardom öncesi kariyerinde hem de Stardom kariyerinde hiç galibiyet yüzü göremedi. Bu yıl ilk defa efsanevi güreşçi Nanae Takahashi'yi pin ederek galibiyet gören Waka'nın kendisi ve hayranları için güneşli günler başladı.

Natsupoi(Poi)


Diğer meleklere nazaran karizmasının yanında harika bir ring içine de sahip olan Poi, kariyerine Actwres Girl'Z'de başladı. Bir süre bağımsız şirketlerde takılan Poi, 2019'ta Stardom'un en büyük rakiplerinde Tokyo Joshi'de debut yaptı. Tokyo Joshi'nin geleceklerinden biri olarak görünen Poi, bir yıl sonra Stardom'a ve DDM'e katıldı. Uzun süre DDM'de bulunduktan sonra önce Tam Nakano ile başarılı bir feuda girdi, sonra ise bir takım maçında lideri Giulia'ya ihanet ederek Cosmic Angels'a katıldı. Poi high speed divizyonunun en iyilerinden.

Club Venus


Cosmic Angels'ın içinde bulunan Club Venus, şimdilik sadece Mina Shirakawa'nın getirdiği gaijin (Japon olmayan) güreşçilerden oluşuyor.

Mina Shirakawa



Clun Venus'un lideri ve Cosmic Angels'ın kurucu üylerinden olan Mina kariyerine 2018'de Best Body Japan Pro Wrestling'te başladı. Kariyerinin başlarında low card güreşçisi olan Mina’nın, Stardom'a katıldıktan sonra kariyerinde yükseliş dönemi başladı. Her geçen gün kendini geliştiren Mina hareketleriyle de fanlarını eğlendirmeyi başarıyor.

Xia Brookside


Bir dönem WWE'de de güreşen Xia, aslında ilk Stardom macerasını 2017-2019 yılları arasında yaşadı. Daha sonra WWE'ye katılan Xia 2022 yılının sonuna kadar WWE'de güreşti. 2022 Aralık ayında Mariah May ile Mina Shirakawa'nın Unagi Sayaka ile takım olduğu bir maçta, Mina'nın yanında durdu ve Club Venus'un kurucu üylerinden oldu. 

Mariah May


Kariyerine memleketi olan İngiltere'de başlayan Mariah, Avrupa'nın birçok bağımsız şirketinde güreştikten çok 2022 yılının sonunda stable arkadaşı Xia ile beraber Stardom'a katılıp Club Venus'un kurucu üyelerinden olmuştur. Genelde takım, açılış ve eğlence maçlarında güreşiyor.

Xena


Kariyerine başladığı ve memleketi olan Avusturalya'da birçok maça çıkan Xena, grubun en yeni üyesidir. Robbie Eagles'ın öğrencilerinden biri olan Xena'nın Japonya kariyeri bu yıl Stardom ile başladı.

Colors


SAKI'nin liderliğini yaptığı aslında Actwres Girl'Z stable'ı olan Colors, 2022 yılında Cosmic Angels'ın kurucu üylerine (Tam, Mina, Unagi) karşı olan maçlarını kaybettikten sonra Cosmic Angels'a katıldılar. Çoğu zaman bağımsız şirketlerde olsalar da Stardom'da da maçlara çıkıyorlar.

SAKI


Emi Sakura'nın öğrencisi olan SAKI, güreşe 2012'de başladığı kariyerinin uzun bir bölümünü bağımsız şirketlerde geçirdi. 2022 yılında ilk kez Stardom'da gözüken SAKI hala çoğunlukla bağımsız sahnelerde olsa da ara sıra Stardom'da da güreşiyor.

Grubun diğer üyeleri Yuko Sakurai, Rina Amikura ve Hikari Shimizu’da liderleri SAKI’yi gerektiği zaman takip ederek Stardom’da görünüyorlar.

Neo Stardom Army



2022'nin sonlarına doğru eski Stardom veteranları tarafından, Stardom kadrosuna savaş açmak ve şu anki Stardom'da eleştirdikleri sorunları düzeltmek için kurulan grup hala büyük bir olaya imza atmasalar da bu günlerde takımlar divizyonun domine ediyor.

Alpha Female*


WWE dahil uluslararası çoğu şirkette boy gösteren Alpha Female'in Stardom kariyeri baya eskilere dayanıyor. Şirketin ilk zamanlarında bulunan ve ana kemer kazanan ilk gaijin (Japon olmayan) olan Alpha Female, 2016'da ilk kez şirketten ayrıldı. 2022 yılında IWGP Women's şampiyonluğu için geri döndü ve NSA'da yer aldı. En son 2022 Kasım ayında gözüken Alpha Female'ın ne zaman şirkete döneceği bilinmiyor.

Nanae Takahashi


Şu anki takım şampiyonlarımızdan biri olan Nanae, şirketin ve bütün Joshi aleminin en köklü ve başarılı kariyerlerinden birine sahip. Şirketin kurucu üyelerinden olduğu gibi ayrıca ilk ana kemer şampiyonu ve ilk ace'idir. 2015 yılında başka bir makale konusu olan ''Act Yasukawa vs. Yoshiko'' olayından sonra öğrencileriyle birlikte şirketten ayrılan Nanae, SEAdLINNNG adında başka bir Joshi şirketi kurdu. 2021 yılında Stardom'a tek maçlık dönen Nanae çok geçmeden 1 yıl sonra tam anlamıyla şirkete döndü ve 2022'nin sonunda Yuu ile beraber takım şampiyonluğunu kazandıktan sonra hala takım divizyonunu domine ediyorlar.

Yuu


Takım şampiyonlarımızdan diğeri olan Yuu, güreş kariyerine 2015 yılında Tokyo Joshi Pro Wrestling'de başladı. Kariyerinin başlangıç yıllarını burada geçirdikten sonra 2019'tan itibaren birçok bağımsız şirkette bulundu ve isim yapmış joshilerle güreşti. 2022'de gizemli bir şekilde takım partneri Nanae Takahashi ve stable arkadaşı Yuna Manase ile Stardom'a debut yaptı.

Yuna Manase*



Stardom'un ilk güreçilerinden olan Yuna kariyerine de burada başladı. 2015'te Stardom'dan ayrılan Yuna birçok bağımsız şirkette güreşmekle beraber Saori Anou, Natsupoi ve Tam Nakano gibi ünlü güreşçileri de eğitti ve güreşe başlattı. 2022 yılında geri dönüş yaptığı maçtan itibaren hiç Stardom'da gözükmedi.

Prominence



Aynı zamanda şirketleri olan bu beşlinin hikayesi 2021 Aralık ayında başka bir Joshi şirketi olan Ice Ribbon'dan ayrılıp kendi yollarında gitmek istemelerini duyurduktan sonra başladı. Kurulduğu günden bu yana misyonları, Megumi Kudo ve Combat Toyoda gibi efsane isimler sayesinde 90'larda bilinen ve sevilen ama günümüzde unutulmuş olan Joshi Deathmatch sahnesine tekrardan ışık tutmak. Ekip şu anda Artist Of Stardom şampiyonları.

Risa Sera


Ses oyunculuğu eğitimi alan Risa, 2012'de başka bir joshi şirketi olan IceRibbon'a film işbirliği için başruvu yaptı. Kazanan diğer seçmenler gibi sonradan güreşçi olmak şartıyla işi aldı. Tsuka Fujimoto tarafından eğitim alan Risa, uzun yıllar başta Ice Ribbon olmak üzere birçok şirkette ismini duyurdu. Kariyeri boyunca hem tekli hem de takım güreşinde ülkenin öne çıkan joshilerinden birisi olmuştur. 2022'den beri Stardom'da olan Risa şu anki Artist Of Stardom şampiyonlarından biri.

Suzu Suzuki


Güreşin en büyük geleceklerinden biri olan Suzu kariyerine 2018 yılında Ice Ribbon'da başladı. Hem normal hem death maçlarda muhteşem performans gösteren Suzu, 2020'den itibaren birçok tanınmış isimle güreşerek adını duyurmayı başardı. Şu anlık bağımsız sahnelerin yıldızlarından biri olan Suzu aynı zamanda Artist Of Stardom şampiyonlarından biri.

Hiragi Kurumi


Emi Sakura'nın öğrencilerinden biri olan Hiragi'nin yaşı sizi şaşırtmasın. Güreşe 13 yaşında başlayan Hiragi başladığı şirket olan IceRibbon'da her kemeri kazandı. 2022 yılında itibaren Stardom'da olan Hiragi aktif Artist of Stardom şampiyonlarımızdan biri.

Grubun kalan iki üyesi Akane Fujita ve Mochi Miyagi kalan üçlü kadar aktif olarak Stardom'da güreşmese de arada sırada gözüküyorlar ve sektörün önde gelen veteranlarından olmaya devam ediyorlar.

Herhangi Bir Stable'a Mensup Olmayanlar

Chihiro Hashimoto


Meiko Satomura'nın öğrencilerinden biri olan Hashimoto güncel joshi güreşçilerinin aksine çok daha farklı bir fiziğe ve stile sahip. Kelimenin tam anlamıyla güc ve kuvvetin tanımı olan Hashimoto, Stardom'da ara sıra kendisine rakip olabilecek kişilerle maça çıkıyor. Kendisi joshi sektörünün son 5 yılda gördüğü en iyi güreşçilerden ve şampiyonlardan birisidir. 

KAIRI


2011 yılında eğitimine ve 2012 yılında profesyonel kariyerine Stardom'da başlayan ve idol kültürünü temsil edenlerden olan KAIRI, Io Shirai ile birlikte o yılların en büyük homegrown yıldızlarından birisidir. 2017 yılında WWE ile imzalayan KAIRI, o  meşhur boyun sakatlığının ardından güreşe 1 yıl ara vermişti. 2022 yılının başlarında çok olaylı dönüşünün ardından şirketin ilk IWGP Womens Şampiyonu oldu.

Mercedes Mone


Şu anki IWGP Womens şampiyonumuz Mone'yi tanımayanınız yoktur herhalde. Yıllarca güreşin en büyük sahnesi WWE'de bulunmuş, sayısız başarılar kazanmış ve büyük bir hayran kitlesi toplamış Mone, Japonya kariyerine de Japonya'nın en büyük arenası Tokyo Dome'da başladı. İlk maçından KAIRI'yi yenip IWGP Womens kemerini kazanan Mone başarılı Japonya kariyerine daha yeni başladı.

Kemerler


Her güreş şirketinin en önemli parçalarından biri olan kemerler, tabiki Stardom'da da var. Şu anda aktif olarak 9 kemere sahip olan şirketimizin kemerlerini tanıyalım:

World Of Stardom Championship


Fanlar tarafından kırmızı kemer olarak bilinen bu kemer şirketimizin ana kemeri. İlk kez Nanae Takahashi tarafından tutulan bu kemerin şu anki sahibi Giulia, 29 Aralık 2022'den beri bu kemeri savunmaya devam ediyor. Nanae Takahashi, Io Shirai, Yoshiko, Meiko Satomura, Kairi Hojo, Mayu Iwatani ve Utami Hayashishita kemerin önemli sahiplerinden.

Wonder Of Stardom Championship


Fanlar tarafından beyaz kemer denilen bu kemer neredeyse kırmızı kemer kadar önemlidir. Birçok duygusal feuda sahne olan bu kemerin ilk sahibi Yuzuki Aikawa'dır. Şu anki şampiyonumuz Saya Kamitani kemeri 29 Aralık 2021'den beri savunmaya devam ediyor. Yuzuki Aikawa, Act Yasukawa, Mayu Iwatani, Io Shirai, Kairi Hojo, Momo Watanabe, Arisa Hoshiki, Giulia ve Saya Kamitani kemerin önemli sahiplerinden.

High Speed Championship


Birçok farklı şirkette savunulan ve tarihi şirketten bile eski olan bu kemer günümüzde hala değerini korumaya devam ediyor. Cruiserweight kemerini andıran bu kemerin, net olarak bir kuralı olmasa da şirketin en hızlı güreşçilerine ve maçlarına sahne oluyor. Şu anki şampiyonumuz AZM bu kemeri 23 Şubat 2022'den beri savunuyor. Natsuki Taiyo, Fukigen Death (Kaori Yoneyama), Leon, Io Shirai, Koguma, Mayu Iwatani, Hazuki, Natsupoi, Starlight Kid ve AZM kemerin önemli sahiplerinden.

SWA Championship


Başka bir şirketten kendilerine miras kalan bu kemerin maçlarına iki farklı milliyetten güreşçi çıkmak zorundadır. Bu özel kuralı içeren bu kemer promosyonun uluslararası erişimini temsil ediyor. Kemerin son şampiyonu Mayu Iwatani IWGP Womens Şampiyonluğuna odaklanmak için kemeri 3 Kasım 2022'de boşa çıkartmıştır. Hala boşta olan bu kemeri, Io Shirai, Toni Storm, Utami Hayashishita, Jamie Hayter, Bea Priestley, Syuri ve Mayu Iwatani gibi önemli isimler tutmuştur.

Future Of Stardom Championship


Çaylaklar için olan bu kemerin kuralı basit. Eğer güreşçi güreş kariyerinde 3. yılını doldurduysa bu kemere oynayamaz. Şu anki şampiyonumuz Ami Sourei bu kemeri 19 Ekim 2022'den beri savunuyor. Starlight Kid, Utami Hayashishita, Maika, Unagi Sayaka ve Hanan bu kemerin önemli sahiplerinden.

IWGP Womens Championship


New Japan Pro Wrestling ile ortak kullanılan bu kemer sadece şu ana kadar sadece New Japan ile Stardom arasındaki ortak ve New Japan şovlarında savunuldu. Ancak bu yakında değişmek üzere.  Çünkü kemere 18 Şubat 2023 tarihinden beri sahip olan Mercedes Mone bir sonraki savunmasını  Mayu Iwatani’ye karşı, Stardom tarihinin en büyük şovu olması beklenilen 23 Nisan’daki Stardom All Star Grand Queendom 2023’de gerçekleştirecek.

Goddesses Of Stardom Championship


Şirketin en değerli takımlar kemeri olan bu kemer, şu anki sahipleri Nanae Takahashi ve Yuu tarafından 29 Aralık 2022'den beri savunuluyor.

Artist Of Stardom Championship


Şirketin üçlü takımlar kemeri olan bu kemer genelde şirketin o donem en başarılı grubunu taçlandırılmak için kullanılır. Şu anki şampiyonlarımız Prominence (Risa Sera, Suzu Suzuki & Hiragi Kurumi) bu kemeri 29 Aralık 2022'den beri savunuyor.

New Blood Tag Team Championship


Şirketin en yeni kemeri olan bu kemer, New Blood şovlarında ''gelişim'' amacıyla sunuldu. Kemerin ilk sahibini belirlemek için yapılan 25 Mart 2023 tarihli turnuvada Starlight Kid ve KARMA galip gelerek kemerin ilk ve şu anki şampiyonları olmuştur.

Turnuvalar

Maçların ve ödülün en önemli olduğu yer, turnuvalar. Şu anda şirkette her yıl yapılan 4 tane turnuvamız var.

5 Star Grand Prix


Stardom'un en büyük turnuvasıdır. İki farklı bloktan oluşan turnuva, lig sistemi gibidir. En sonunda blok içindeki bütün maçlar tamamlanır ve en çok puan toplayan blok kazananı olur. Blok kazananları finalde maça çıkar ve kazanan sene sonunda World Of Stardom kemeri için maç hakkı kazanır. Kazanan güreşçi tabi ki şova kadar boş durmaz ve hakkını korumak zorundadır. Ağustos-Ekim aylarında olan bu turnuvanın son kazananı Giulia'dır.

Cinderella


Kazananın genelde Wonder Of Stardom şampiyonluğuna meydan okuduğu bu turnuva klasik eleme üsülüdür. Ama tabi ki kendi içinde birkaç kuralı vardır. Maçların limiti 10 dakikadır maç 10 dakika içinde bitmezse iki güreşçi de turnuvadan elenir. Güreşçi rakibini pin ve submission gibi klasik yollarla eleyebildiği gibi üst ipten atmayı becerirse de rakibini eler. Eğer iki güreşçi aynı anda üst ipten düşerse ikisi de turnuvadan elenir. Eskiden tek günde olan bu turnuva 2021'den itibaren Mart ve Nisan ayları arasında oluyor. Turnuvanın son kazananı MIRAI.

Goddesses Of Stardom Tag League


5 Star Grand Prix'in takımlı versiyonu olan bu turnuva Ekim-Kasım aylarında olur. Turnuvanın son kazananları Nanae Takahashi ve Yuu'dur

Triangle Derby


5 Star Grand Prix ve Tag League'in aynı kuralları geçerlidir ancak katılımcılar 3'er kişilik takımlar halinde olur. Turnuva ilk defa bu yıl Ocak-Mart ayları arasında gerçekleşti ve turnuvanın ilk kazananları Prominence (Risa Sera, Suzu Suzuki ve Hiragi Kurumi) oldu.

New Blood


İlk defa 11 Mart 2022 yılında yapılan New Blood şovları, adından da anlaşıldığı gibi çaylak güreşçilerin kendilerini geliştirdiği, gösterdiği şovlardır. Stardom'daki güreşçilerin ve çaylakların yanı sıra çeşitli Japon bağımsız şirketlerinden gelen güreşçiler ve çaylaklar da bu şovlarda maçlara çıkar. Şovlar YouTube üzerinden tamamen bedava şekilde yayınlanır. Yeni güreşçiler tanımak istiyorsanız kesinlikle izlemenizi öneririm.

SON

Her şeyiyle World Wonder Ring Stardom veya kısaca Stardom bu kadardı. Tabii rehberin yazılış tarihinin Nisan 2023 olduğunu hatırlatmakta fayda var, eğer sonradan okuyorsanız muhtemelen güncel değil. Fakat yine de fikir uyandırabileceğini düşünüyorum.

Açıkçası izlerken en keyif aldığım şirketlerden birisi ve herkese de şiddetle tavsiye ediyorum izlemesini, özellikle kadın güreşi hayranıysanız kesinlikle bakmanız gereken bir promosyon.

Rehberi yazma amacım da buydu, ülkemizde maalesef profesyonel güreş pek iyi durumda değil özellikle Japonya tarafı neredeyse hiç bilinmiyor. Ben de elimden geldiğince başlamak, öğrenmek isteyenlere yardımcı olayım dedim.

Aklınıza takılan soruları veya merak ettiğiniz şeyler varsa yorum kısmına ya da bana Discord üzerinden ulaşabilirsiniz (muhtemelen zaten discordumu biliyorsunuz bilmiyorsanız da ben bir şekil ulaşırım size)

İyi seyirler.


Katkıda Bulunanlar
Reekedozan
Dio
The Rainmaker














Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

N-1 Victory B Bloğu Eşitlik Bozma ve Final Aşaması Değerlendirmesi

Her Karşılaştıklarında Farklı Keskinlik Sayesinde Büyüyen Rekabet(1. Bölüm)